Lees 4 boeken per uur!

piled books

Aanbid je boeken maar kom je dikwijls kostbare tijd te kort om al dat moois te lezen? Jammer niet meer want hier is je redder in nood: Blinkist.

Blinkist is een dienst die je behapbare samenvattingen van boeken aanbiedt. De samenvattingen worden opgedeeld in blokken – zgn. blinks – die samen niet meer dan 15 minuten in beslag nemen om door te nemen. Dus elk boek, hoe lijvig ook, wordt in een tiental blinks samengevat, telkens volgens eenzelfde stramien:

  1. Een korte inleiding die de hoofdlijn van het boek omschrijft
  2. Meerdere blinks, zeg maar de hoofdstukken van de samenvatting
  3. Een slot, gelijkaardig als de inleiding, met oproep om feedback in te sturen

Blinkist appDe samenvattingen worden aangeboden via diverse kanalen waarvan de voornaamste een app is, naast de website en Kindle.

Er zijn 2 vormen. De meest voor de hand liggende is de tekstuele. Net zoals je een boek met z’n hoofdstukken leest, lees je met Blinkist een samenvatting van het boek, met blinks.

Voor mij de meest interessante vorm is echter de auditieve. Inderdaad, je kan ook naar een boek luisteren! De samenvattingen worden immers ook ingesproken (door een échte stem – geen text-to-speech-robot uit de beginjaren van L&H). Dus net zoals een podcast, kan je tijdens één van de vele vrije vijf- of tienminutenmomentjes die er in een dag zijn, een boek beluisteren. Ik doe het vooral in de auto, op de fiets, of tijdens een snelle lunch.

Blinkist heeft diverse abonnementsformules. Premium kost op het moment van schrijven net geen 80 euro per jaar maar aan de gratis Basic formule heb je best genoeg om van de Blinkest ervaring te proeven. Enige nadeel is dat Basic je geen boeken laat kiezen uit het ruime aanbod; je krijgt daarentegen één boek per dag voorgeschoteld. Misschien net een voordeel: je wordt verplicht om af en toe een boek te lezen of beluisteren uit het genre dat je misschien niet zou kiezen, en je verruimt hierdoor je horizon. Dus ja, ik neem er graag een boek over de kracht van knoflook of het leven van Michelle Obama bij, want de andere boeken en de dienst an sich zijn wel echt de moeite toch minstens eens te testen.

De volgende features mogen aan de product roadmap toegevoegd:

  • Ondersteuning van veel meer talen, o.a. Nederlands (thans enkel Engels en Duits)
  • Naar een boek ‘kijken’ – m.a.w. het luisteren uitbreiden met visuele ondersteuning zoals een reeks slides of ultrakorte filmpjes die blinks verrijken

Zijn er alternatieven voor Blinkist? Uiteraard, Instaread is er één van. Die gaan we later eens testen.

Veel lees- en/of luisterplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.