Waarom niet de klassieke bevoegdheden laten varen?

Een college beslist collegiaal, waarom dan bevoegdheden delegeren aan schepenen? Er zijn er trouwens te veel, en er zijn te veel overlappingen. Waarom niet een project- en/of productorganisatie zowel bij de diensten als bij de politiek invoeren?

Een concreet voorbeeld. Stel je hebt een mobiliteitsproject dat slimme technologie inzet, pakweg een experiment met een autonoom busje. Zo’n project valt al gauw onder verschillende bevoegdheden, en komt dus terecht bij meerdere schepenen en diensten: mobiliteit, ICT, stedenbouw, communicatie, financiën, enz. Wel, net zoals een projectleider transversaal over verschillende structuren en entiteiten binnen en buiten de organisatie heen opereert, trekken we dit ook door naar het college en delegeren we een aantal programma’s uit het beleidsplan aan de schepenen.

De eindverantwoordelijkheid van de resterende, puur operationele bevoegdheden (personeel, financiën, gebouwen, enz.), assigneren we aan het CBS in z’n geheel. De burgemeester wordt de facto een politieke ‘portfolio manager’ en delegeert programma’s (= een consistent geheel van meerdere projecten) – geen bevoegdheden – aan zijn schepenen. Schepenen worden dan bijgevolg de politieke evenknieën van de huidige ambtelijke ‘programmaregisseurs’ die na de transformatie in een volwaardige, professionele projectorganisatie met een écht PMO, dienen versterkt.

Project Portfolio Management

M.a.w. idealiter komt er een schepen bevoegd voor elk van de 10 krachtlijnen, of de programma’s die eruit zullen ontspruiten. Geen schepen van mobiliteit maar een schepen bevoegd voor ‘de meest wandel- en fietsvriendelijke centrumstad van Vlaanderen’. Een schepen bevoegd voor ‘een stad die de netste en meest (verkeers)veilige van Vlaanderen is’. Een burgemeester of schepen bevoegd voor ‘de best bestuurde stad van het land’.

Want willen we zoals krachtlijn 10 beoogt effectief de beste lokale overheid worden, dan moeten we niet enkel de wirwar aan gemeentelijke vzw’s en satellieten consolideren maar ook durven innoveren en experimenteren in de eengemaakte organisatie, zowel ambtelijk als politiek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.