Lijsttrekkersdebat staaft unieke propositie van N-VA Kortrijk

Woensdagavond 26 september jl. vond er ‘Kortrijk kiest’ plaats, een lijsttrekkersdebat georganiseerd door JCI Kortrijk, in een eivolle Kamer L op Overleie. Je kon het debat ook live volgen via Facebook, en je kan het hier herbekijken.

Lijsttrekkersdebat JCI Kortrijk - Introductie

Na de inleiding door de wereldberoemde Overleienaar Marniek Kint, werd het debat gemodereerd door Nicolas Bouteca, politicoloog aan de UGent, in een klassieke vorm: een aantal thematische stellingen waarrond in groepjes van telkens drie partijen werd gediscuteerd. De thema’s luidden: financiën, mobiliteit en identiteit.

Financiën. Geen grote verrassingen. De huidige meerderheid pakt uit met een financieel gezonde situatie ondanks de vele investeringen; de oppositie maakt gewag van de zware schuldenlast die vooral de satellieten nu torsen. In ieder geval moet er een onderscheid gemaakt worden tussen exploitatie en investeringen. Om te investeren mag (of moet) je gerust lenen, zolang je maar solvabel genoeg bent om investeringsleningen te kunnen dragen. De nakende samensmelting van het OCMW met de stadsdiensten is dan weer een unieke opportuniteit om efficiënter om te springen met het exploitatiebudget van de Stad Kortrijk.

Mobiliteit. Geen grote verschillen. Een algemene tendens om veel sterker in te zetten op fietsen in de (binnen)stad. N-VA Kortrijk zit op dezelfde lijn maar benadrukt dat je inwoners niet zomaar op de fiets of het openbaar vervoer krijgt door dat als stadsbestuur te promoten. We vragen onze inwoners om meer te fietsen maar niet zonder dat er iets tegenover staat. Daarom moet het volgende bestuur een fiets- en voetpadencoalitie worden, en investeren in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur. Op dat vlak is er heel wat werk aan de winkel.

IMG_1359Identiteit. In de meest geanimeerde ronde bracht kandidaat-burgemeester Axel Ronse heel overtuigend hoe we met het Fierplan het verschil maken en met de N-VA een unieke positie innemen. Op het vlak van identiteit, integratie en inburgering heeft N-VA Kortrijk namelijk een uitgesproken USP waarmee de partij zich onderscheidt, een sterk verhaal dat scoort en bekoort. Identiteit, integratie en inburgering vormen voor de N-VA een topprioriteit in de Guldensporenstad.

Samengevat: er was in het debat weinig positionering of competitie tussen de verschillende partijen, hooguit accentverschillen, hier en daar uitgesproken; behalve op één vlak: het identiteitsthema. Hier nam de N-VA bij monde van Axel Ronse stellige standpunten in:

Niet de afkomst maar de toekomst telt! Met een schepen van integratie willen we alle nieuwkomers toeleiden naar onze bestaande Kortrijkse verenigingen, zodat ook zij, net als Tigran Atanesian en alle andere inwoners, fiere Vlaamse Kortrijkzanen worden.

Tot slot werd gegist naar mogelijke winnaars/verliezers, potentiële burgemeesters en mogelijke coalities na 14 oktober. De online poll bleek echter weinig betrouwbaar, volgens sommigen ‘gehackt door de KGB’. 😜

Kortrijk kiest - Mentimeter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.