UNIZO lijsttrekkersdebat

Donderdagavond 13 september jl. vonden twee debatten op hetzelfde moment plaats.

Vormingplus organiseerde i.s.m. partners het debat Betaalbaar en haalbaar wonen in Pand.A; en in het ontmoetingscentrum van Aalbeke vond het lijsttrekkersdebat van UNIZO Zuid-Kortrijk plaats.

IMG_0775Het debat in Aalbeke werd meteen het eerste grote debat, getuige hiervan de massale opkomst. In een volle zaal kwamen 3 thema’s aan bod: mobiliteit, leegstand en ruimte voor ondernemen. Debatformule: er werden telkens twee groepen gemaakt. De ene groep lijsttrekkers mocht uitvoerig onderling discuteren terwijl een andere groep hen aanhoorde en nadien heel kort mocht repliceren.

Opvallende, onderscheidende uitspraken of voorstellen vielen er niet. Eerder subtiele meningsverschillen die je hier kan nalezen. CD&V verraste met een voorstel om Bissegem te … ‘ondertunnelen’! De burgemeester lanceerde een nieuw stadion voor KVK alsof dat al beslist was. Hij wil ook een make-over van de winkelwandelstraten – wie niet? En de PVDA wil terug winkels brengen naar… wijken om leegstand en armoede te bestrijden (?).

IMG_0768

De standpunten van N-VA Kortrijk, bij monde van kandidaat-burgemeester Axel Ronse in een notendop:

 • Mobiliteit is een mijnenveld. Wij willen de omslag inzetten richting multimodale mobiliteit met het zwaartepunt op zachte mobiliteit. We maken een contract met de burger. In ruil voor zijn/haar engagement om zich met de fiets of openbaar vervoer te verplaatsen, bieden wij veilige, comfortabele fiets- en wandelinfrastructuur in de plaats.
 • De commerciële leegstand bestrijden we verder met de succesformule Kortrijk Zaait en pakken we ook aan door kernen strikt af te bakenen (waarbinnen premies worden toegekend), winkelpanden die te groot of te klein zijn te herbestemmen tot woonfuncties (co-housing?), leegstand beter op te volgen, aangename en veilige winkel- en wandelomgevingen en dies meer.
 • Ruimte om te ondernemen is voor N-VA Kortrijk een topprioriteit. ‘Paars blijft paars’ (de kleur van KMO-zones in ruimtelijke planning) is ons credo.

Er moet niet enkel voldoende nieuwe ruimte zijn om te ondernemen; bestaande ruimte voor KMO’s moet ook heringezet worden door reconversie. Bovenal moeten ruimtevragen van ondernemers ook snel beantwoord en ingevuld worden ten bate van onze dierbare KMO’s – Axel Ronse

Ter info. Medio mei bracht UNIZO zijn traditionele memorandum uit n.a.v. de verkiezingen: een reeks aanbevelingen onder de noemers ruimtelijke ordening, mobiliteit, samenwerking, klantgedrevenheid en ondernemend. Hiermee gepaard een concreet 10-puntenplan:

 1. Mobiliteitsomschakeling via nudging i.p.v. repressie
 2. Maak van de Doorniksesteenweg dé invalsweg
 3. Betrek ondernemers bij het mobiliteitsbeleid
 4. Parkeerbeleid op maat voor de deelgemeenten
 5. Lanceer een parkeerkaart voor interventieteams
 6. Investeer in Kortrijk jachthaven
 7. Behoud diensten in het centrum
 8. Nodig jaarlijks starters en nieuwe ondernemers uit
 9. Maak van Kortrijk terug dé winkelstad
 10. Benut kennis en kunde van Onderneem in ‘Kortrijk’
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.