Debat?

on

Afgelopen maandag vonden twee debatten plaats in Kortrijk. Op het eerste, voor scholieren, stuurden slechts twee partijen een jongere af, Groen en N-VA, op zich veelbetekenend. Nemen de andere partijen hun jongerenkandidaten wel au sérieux?

’s Avonds het zgn. kopstukkendebat in de Concertstudio van het Conservatorium, de verhoopt onthullende krachtmeting waar menig politiek geïnteresseerde naar uitkeek, getuige hiervan de overvolle zaal. Moderator van dienst was opnieuw Filip De Rynck, die ook het recente debat in en over Marke leidde (en over wie Frans Lavaert, alias Kortrijkwatcher, n.a.v. de vorige lokale verkiezingen dit sappig stukje schreef).

Voor een keer ben ik het volmondig eens met Kris Vanhee: er ontbrak niet alleen vuurwerk, dit debat (quod non) was een grote ontgoocheling. De introductie duurde te lang, de eerste ronde was niks minder dan een opeenvolging van monologen, eenmanshows, spreekbeurten. In het geval van de huidige burgemeester niet geheel onverwacht een goednieuwsshow pur sang, terwijl hij de nochtans zo vooropgestelde vier minuten straal negeerde en bijna veertien minuten aan het woord moet geweest zijn. Een kentering tijdens de tweede “discussieronde” (quod non bis) kwam er niet. Misschien waren de thema’s niet goed verdeeld of was de keuze om meerderheid versus minderheid aan bod te laten komen niet de meest opportune.

En als “kers op de taart” (quod non ter) een getelefoneerde aankondiging: het kandidaat-burgemeesterschap van Van Quickenborne. Het artikel op de website van Knack was reeds gepubliceerd en circuleerde reeds op Twitter nog voor de moderator met de primeur op de proppen kwam en de vraag van de avond stelde die Q theatraal beaamde. Inclusief sneer naar De Clerck. Een bijzonder uitzonderlijk toeval van omstandigheden…?

Al bij al inhoudelijk een flauwe bedoening, niettemin wist Bart Coopman (WTV) een zekere wil tot samen besturen te ontwaren bij de drie klassieke partijen. Niks van gemerkt; integendeel, ikzelf en velen met mij constateerden vooral de ferme kritiek op de CD&V, en dit vanwege alle partijen.

Een debat is een discussievorm waarbij het de bedoeling is een stelling te verdedigen of juist te bestrijden.

Hopelijk krijgen we effectief discussie in de Kulak, een rasecht steekspel met interessante, verhelderende dialogen.

Afspraak op 3 oktober, in de Vesaliusaula.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.