#Kortrijk, stad die luistert?

on

Vandaag verscheen in het Nieuwsblad de zoveelste noodkreet van de Bissegemse middenstand. Terecht, want de situatie in Kortrijks gekwelde deelgemeente is dan ook precair. Volgens menigeen, niet in het minst de lokale handelaars, bloedt Bissegem leeg. Niet te verwonderen aangezien de stad de voorbij legislatuur vooral heeft ingezet op het stadscentrum, in schril contrast met de twijfelachtige aandacht voor haar deelgemeenten.

Het wordt bovendien almaar duidelijker dat het huidige beleid uitblinkt in gebrekkige communicatie en nauwelijks naar de burger en ondernemer luistert. Echt luisteren, welteverstaan. Kortrijk blijkt de facto een stad die blindelings in haar eigen(zinnige) visie volhardt, en rigoureus op niet breed gedragen – volgens sommigen megalomane – projecten inzet. Nog steeds regent het aankondigingen waaruit blijkt dat de stad helemaal niet weet, of negeert, wat er echt leeft bij de Kortrijkzaan. Een gezond evenwicht tussen visie en leiderschap enerzijds en oor en oog voor de dagdagelijkse bekommeringen, zeg maar “trottoir en buurt” van de Kortrijkenaar anderzijds, is volledig zoek.

Zondag jl. ging er een politiek debat door in en over Marke, georganiseerd door de werkgroep Marke 2010|2030. Klassieke thema’s zoals woonbeleid, ruimtelijke ordening, verkeer en mobiliteit kwamen er aan bod. De visie die de werkgroep uitdraagt en de ideeën en voorstellen die de groep te berde brengt, werden niet van gisteren op vandaag geformuleerd. Ik richtte m’n vraag dan ook tot de moderator, of de werkgroep gedurende de voorbij legislatuur de dialoog met de stad had gezocht en vooral of men die had gekregen. Een concreet antwoord is er niet gekomen, Filip De Rynck sprak gauw het panel aan en polste naar hoe het toekomstige beleid tegenover dergelijke burgerinitiatieven staat.

N-VA Kortrijk kan hierin niet duidelijker zijn: inspraak en uitspraak, een van de vijf speerpunten in onze kijk op deugdelijk besturen, is geen loze slogan. Echte inspraak (zeggenschap, dialoog) en uitspraak (actieve betrokkenheid bij de uitvoering van het beleid) zijn voor ons essentieel en vormen een fundamentele pijler binnen een degelijke visievorming en beleidsvoering.

De verandering wenkt in Kortrijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.