#K35 of Kabeljauw35?

In navolging van de G1000 werd in Kortrijk een tijd geleden het bescheidener project K35 gestart, naar eigen zeggen een initiatief van Arne Vandendriessche, ondernemer en adviseur van Vincent Vanquickenborne, zo staat toch te lezen in z’n microbio op Twitter. Kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen, op plaats 5 van de Open Vld lijst.

K35 mag geen verkiezingspropaganda, laat staan -stunt worden genoemd. K35 is geen kabeljauw in de Leie. Nee, het initiatief is geheel partij/politiek-neutraal en staat ontegensprekelijk los van eender welke – nochtans apert duidelijke – band met de lokale liberalen. Wie zich aan enige kritiek of bedenkingen omtrent de onpartijdigheid, onafhankelijkheid en maatschappelijke ernst van het initiatief waagt en daadwerkelijk een zekere doch weinig subtiele vooringenomenheid of kleur vermoedt, wordt steevast afgeschilderd als een mistrouwige zeur. Een negativo van het eerste uur. Een blauwe ketter zeg maar.

Kijk, het initiatief kan heus wel lovenswaardig worden genoemd. Persoonlijk kijk ik met nieuwsgierigheid uit naar de conclusies. Echter, steevast en tot vervelens toe prediken dat K35 geen enkele connectie met de Vld heeft, dat is niet enkel hypocriet of zelfs huichelachtig, het getuigt bovendien van weinig respect voor de geïnteresseerde toeschouwer en stakeholder, niet in het minst de jongere zelf. Alsof diezelfde jongere naïef is en het marketing aspect niet doorziet. Net zo min alsof de “enquête” die de Vld in Kortrijk van deur tot deur verkocht niet voor de helft een overduidelijke weerspiegeling is van haar programma. Zo ook K35. En op zich is daar niks mis mee, integendeel, maar verkoop het niet andersom.

Kortom, zet gerust het (be)lovende project voort maar streef tezelfdertijd naar enige authentieke neutraliteit. Laat met andere woorden het initiatief niet verworden tot een marketinginstrument van eender welke politieke partij. Want zeg nu zelf, veiligheid gaat toch over veel meer dan camera’s? Mobiliteit en openbare ruimte kan je toch bezwaarlijk vernauwen tot het aanleggen van een tramlijn van noord naar zuid. Een visionair woonbeleid behelst meer dan het herinvoeren van een renovatiepremie.

Ik hoop dat de conclusies na het debat van 28 september a.s. inhoudelijk sterker zullen zijn dan wat hier te berde wordt gebracht.

Akkoord?

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. oliMaes schreef:

    Met de referenda wordt wel degelijk rekening gehouden in de opmaak van het programma!

  2. Filip D'Huyvetter schreef:

    Lovenswaardig als initiatief. Maar overduidelijk een blauw initiatief, dat er enkel kwam als deel van de verkiezingscampagne. Enkel geloofwaardig als het ook de volgende (verkiezingsluwe) jaren zou herhaald worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.