Kunstmuziek in Kortrijk

Vorige week haalde Stefaan De Clerck, burgemeester van de Guldensporenstad, volop de media. Hij, c.q. de stad Kortrijk, zou klassieke muziek inzetten om hangjongeren in het Begijnhofpark te bestrijden. Hij had het in Tours, Frankrijk, gezien en overeenkomstige aanpak zou doeltreffend zijn. In het journaal van 13 juli 2012 volgde een poging tot verduidelijking of – vanzelfsprekend geheel toevalligerwijs – een opportuniteit tot nog meer aandacht voor zijn persoon.

Veronderstellende dat de berichtgeving klopt en dat het de burgemeester effectief te doen was om het “verjagen van hangjongeren” uit het bewuste park, reageert N-VA Kortrijk snedig maar terecht: overlast en criminaliteit los je niet op met klassieke muziek. Dergelijke benadering is een druppel op een hete plaat; anderzijds, stel dat het “verjagen” werkelijk z’n doel niet zou missen, waarheen met de (criminele) hangjongeren? Criminaliteit en overlast dienen kordaat en structureel aangepakt.

Protest

Wanneer het over jongeren gaat is Matti Vandemaele er als de kippen bij om te protesteren tegen eender welke stelling. Behalve de zijne. Zijn links discours komt er eigenlijk op neer dat er überhaupt geen probleem is, dat (hang)jongeren niet gestigmatiseerd mogen worden. Hij geeft weliswaar toe dat criminaliteit an sich bestreden moet worden maar tegelijk valt een achterdochtig pedant vingerwijzen te ontwaren in zijn betoog waarbij hij – zonder het zo expliciet gezegd te willen hebben – eerder voor de piste van het pamperen zou opteren dan repressief op te willen treden wanneer zaken uit de hand beginnen te lopen. In de JAVI reportage (filmpje) waarnaar hij verwijst, n.a.v. van de VIP-behandeling (nultolerantie) in Kortrijk, wordt het fenomeen in het belachelijke getrokken en zegt Matti letterlijk dat slechts 1% van de hangjongeren voor problemen zorgt en bijgevolg initiatieven en maatregelen zoals VIP “buitenproportioneel” zouden zijn.

Ook de Jeugdraad Kortrijk protesteert en roept zelfs via Facebook op om vandaag, woensdag 18 juli, start van de actie, massaal te gaan “hangen” in het bewuste park. Op het moment van schrijven telt het evenement op Facebook nauwelijks 35 potentieel aanwezigen, onze jeugdige linkse vrienden op kop.

Miscommunicatie?

Volgens Kortrijkwatcher gaf het Kortrijkse schepencollege op 4 juli toestemming om het Begijnpark om te toveren tot een oase van rust en relaxatie, naar analogie met Buda Beach. Niks meer of niks minder. Laat staan dat men zou ingestemd hebben met een kruistocht tegen hangjongeren.

Er is evenwel iets vreemds aan de hand. Enerzijds maakt De Clerck gewag van een Salon in de stad, noemt de maatregel een cultuur- en geen veiligheidsplan. Hij pretendeert dat het invoeren van rustige muziek deel uit maakt van een maatregel om het park opnieuw levendig en attractief te maken, niet zozeer om de hangjongeren te verjagen, zoals volop in de media wordt gemeld. Dankzij – of beter: ten gevolge van – dit initiatief zou het probleem van de overlast opgelost kunnen geraken, twee vliegen in klap bij wijze van spreken.

Een staaltje van miscommunicatie dan maar? Van alle partijen: media, burgemeester, oppositie? De media focust enkel op de hangjongeren. Burgemeester De Clerck spreekt helemaal niet van een cultuurplan op televisie. En de opppositie, in deze de progressieve fractie, loopt in de val? Of nog, heeft Stefaan De Clerck, in een opwelling van eigenliefde, misgokt, de focus op “hangjongeren verjagen” laten betijen, weinig kritiek verwachtende?

Hoe dan ook, vandaag om 14 u worden de “ietwat verborgen boxen” (ironisch genoeg vreest men vandalisme of diefstal?) in gang gezet. Benieuwd.

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.