Interieur Extra

Begin juni verscheen een kritische tekst van N-VA Kortrijk, onder meer in Het Nieuwsblad, waarin de onvoorwaardelijke cheque van de stad Kortrijk t.b.v. €150.000 aan de biënnale Interieur, op de korrel wordt genomen. Achteraf bleek het uiteindelijk om een jaarlijkse subsidie te gaan en dit ineens toegezegd voor twee edities van de beurs. Een beslissing in alle stilte genomen door Stefaan De Clerck, designburgemeester, en zijn goedwillige schepenen. Met andere woorden ineens een toezegging van €600.000 gespreid over vier jaar, een aanzienlijk bedrag, zeker in tijden van geldnood en obligate budgetdiscipline.

In de originele tekst wordt vooral het feit aangeklaagd dat de lokale economie, onder meer de horeca maar ook andere handelszaken in de stad, in de kou blijft staan en niet betrokken wordt in het door de stad gesponsorde evenement, actief noch passief, een gemiste kans.

Blijkt nu dat Interieur, voor het eerst in haar geschiedenis, effectief een poging doet tot verbreding en uitbreiding naar locaties in de stadskern waarbij waarachtig zelfs horecazaken kunnen intekenen.

Een positieve evolutie op het eerste gezicht maar de vraag rijst of dit alles niet naar “too little too late” neigt enerzijds; en of er degelijke communicatie werd gevoerd hieromtrent anderzijds. De deadline om op Interieur Extra in te schrijven is 1 juli nota bene, vervolgens worden de kandidaten geselecteerd. Wellicht worden initiatieven die de biënnale zelf in de kijker zetten met voorrang weerhouden. Sowieso verbiedt de organisatie strikt commerciële acties.

Wat blijkt bovendien nog? Handelaars die na de selectieprocedure effectief uitverkoren worden en zich gelukkig mogen prijzen met het Interieur Extra label, moeten daarvoor €500 veil hebben. Bovendien zijn de geselecteerde deelnemers verplicht zich te engageren om zelf al de nodige fondsen, personeel en infrastructuur te voorzien om hun initiatief succesvol te laten verlopen.

Interieur Extra is wellicht niet het initiatief waar N-VA Kortrijk op alludeerde want het beoogt duidelijk winst, letterlijk en figuurlijk, voor Interieur zelf. De N-VA wil een billijk en-en-verhaal waarbij lokale ondernemers effectief kunnen meeprofiteren van het evenement zonder strenge selectie- en deelnemingsvoorwaarden of instapkosten. Breng de bezoekers van de biënnale naar de stad en betrek lokale handelaars, zonder meer, dat is toch het minste dat mag verwacht worden in ruil voor een jaarlijkse cheque ten belope van €150.000!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.