ASLK 2.0

Meyrem Almaci gaf op dinsdagavond 15 mei in de Kulak te Kortrijk een voordracht over Dexia. Wie haar inzet en gedrevenheid in dit voor de regering Leterme II vernietigend dossier is ontgaan, heeft wellicht z’n vaste domicilie in Bujumbura. Zij is een begeesterde en intelligente politica, met ballen aan haar lijf, steevast ad rem in haar betogen.

Het Dexia dossier is complex. Het is moeilijk het bos door de bomen te zien maar voor wie het interesseert, deze informatie op Wikipedia is geen slechte samenvattende kroniek van de goede tot slechte tijden die deze bank – thans opgesplitst in Belfius en een bad bank, de Dexia Holding – heeft doorstaan. Uiteindelijk op sterven na dood. Huidige koers van het DEXB aandeel: €0,17. Zeven mirakels zullen niet volstaan om het tij te doen keren.

Wat ik heb onthouden van Almaci’s betoog:

1) Ondanks het werk van de gelijknamige commissie, blijkt het Dexia dossier een geslaagde doofpotoperatie. Zoals de zaken er nu voor staan, zal Dexia de overheid jaarlijks €2 miljard kosten. Verantwoordelijken voor het debacle, ook of vooral binnen de politiek, zijn er ogenschijnlijk niet; hoewel de naam Didier Reynders dikwijls valt, veelal in een bedenkelijke context. Integendeel, recent kregen de bestuurders letterlijk kwijting (zeg maar aflaat van de 21ste eeuw) van hun verantwoordelijkheid en blijkt dat de toekomstige CEO, Karel De Boeck die volgens Van Quickenborne voor eind juni in functie zal treden, een slordige €600.000 zal verdienen (exclusief bonussen thans bedrieglijk omgevormd tot functiepremies) en dit ondanks de penibele situatie van de holding. Q, als minister van Pensioenen blijkbaar expert ter zake, sprak echter weer eens voor z’n beurt, tot grote ergernis van Steven Vanackere, en kon niet weten dat de Fransen erg misnoegd zouden zijn na de aarzelende houding van de Belgische overheden c.q. de Vlaamse regering die om uitstel vroeg en zich bijgevolg onthield in de stemming over diezelfde kwijting. De vraag is maar of de ex-Fortis topman überhaupt benoemd zal worden.

2) Ze voert een pleidooi tegen too big to fail, systeembanken dus, en wil terug naar het traditioneel bankieren, met name depositobanken die spaargelden van klanten beheren en met dat geld leningen uitgeven. Niks meer dan dat, geen speculatie, geen (on)ethische of risicovolle investeringen, geen capsones die typisch in een aparte zakenbank thuishoren. Een model dat ook Paul Degrauwe propageert. Dergelijke argumentatie raakt wel degelijk wal doch ik vraag me af wat we dan zouden moeten doen met de enige vrij grote, relatief gezonde bank die ons nog rest: KBC. Opdoeken? Opsplitsen in een spaar- en zakenbank? En wat met de verzekeringstak?

3) Ik meen begrepen te hebben dat Almaci insinueerde om een heuse staatsbank op te richten, een bank die met gegarandeerde garantie de spaargelden van de goedwillige onderdanen in dit apenland als een goede huisvader beheert. Een publieke bank die niet gebukt gaat onder de moordende druk van winstbejagende aandeelhouders, een attitude die noopt tot onder meer het ongebreideld nemen van onnodige, om niet te zeggen hallucinante risico’s. Een bank die staat als een kathedraal en aldus niet kan vallen.

Spontaan kwam ASLK 2.0 bij me op, de Algemene Spaar- en Lijfrentekas van weleer, initieel een staatsbank, later geëvolueerd tot een privéinstelling en uiteindelijk opgegaan in respectievelijk Fortis, thans BNP Paribas Fortis.

Ik hoop dat ik haar niet goed begrepen heb want wat mij betreft is bankieren geen kerntaak van de overheid. Controleren en reguleren, zoals de CBFA dat deed en de NBB dit vandaag doet (of zou moeten doen), dat wel, maar een staatsbank is een brug te ver. Anderzijds: alsof dergelijke openbare bank, gewaarborgd door een staat en diens verlieslatende kas, niet ten onder kan gaan. Aanschouw de PIGS landen, op dit eigenste moment is zo goed als een bankrun aan de gang in het failliete Griekenland en dreigt hetzelfde te gebeuren in Spanje en Italië.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.