#kortrijk2012, we zijn vertrokken

on

Van verkiezingskoorts in Kortrijk is nog geen sprake, maar toch, de eerste strategische troepenbewegingen richting slagveld, alwaar de nakende verkiezingen van 14 oktober beslecht zullen worden, zijn ingezet.

Dat Stefaan De Clerck, die na het alea iacta est van het olijke duo De Croo – Van Quickenborne (we schrijven eind april 2010) z’n ministerpost willens nillens vaarwel zegde om als een soi-disant messias z’n blijde (her)intrede te doen in Kortrijk en de burgemeestersjerp van z’n partijgenoot en uit andere kluiten gewassen ACW’er Lieven Lybeer te recupereren, de Kortrijkse CD&V-lijst zou trekken, stond buiten kijf. Veel nieuwe namen op de lijst, dat wel, doch het lijsttrekkerschap geeft niet meteen blijk van vernieuwing. Een blik op de lokale website verraadt dat de partij nog in winterslaap vertoeft. Dat belooft.

Groen stelde onlangs haar sterkhouders voor op het dak van De Kreun tezamen met de grote lijnen van hun programma. Bart Caron trekt de lijst, geen verrassing aangezien Groen voor het eerst eens kan uitpakken met een parlementariër.

De liberalen hadden reeds hun kopmannen en -vrouwen voorgesteld met Vincent Van Quickenborne als lijsttrekker (wederom geen verrassing). De Open VLD startte tijdens het weekend een zgn. referendum, naar eigen zeggen om te polsen naar wat er leeft onder de Kortrijkzaan. Diens besognes, wensen en dies meer. Lokale politici zouden toch perfect moeten weten wat er onder de bevolking leeft zonder bevraging in aanloop naar de verkiezingen? Vrij doorzichtig.

Reeds enige tijd geleden werd de (ver)jonge(nde) lijst van sp.a aangekondigd met – wat een verrassing – Philippe Decoene als kopman. 1 mei is strijddag voor de socialisten dus moest men met een primeur op de proppen komen. Het werd een oproep voor de creatie van een nieuwe, wonderbaarlijke gemeentelijke bevoegdheid: consumentenzaken. Toe te wijzen aan een schepen en dit gepaard gaande met het installeren van een dito dienst, inclusief satellieten in de deelgemeenten. Straf. Enkele bedenkingen:

  1. Verkeerd beleidsniveau. Dient (en kan niet) gemeentelijk aangepakt.
  2. Men bestrijdt in deze de wortel van het veronderstelde probleem niet. Een druppel op een hete (lauwe?) plaat. Vereenvoudiging en transparantie is wellicht wenselijk onder bepaalde omstandigheden en in specifieke gevallen maar of dit afdwingbaar is via een gemeentelijke ombudsdienst? Ik dacht het niet.
  3. Waar trek je de grens? Mag ik straks uitleg gaan vragen over m’n telecomfactuur? Een kassaticket van pakweg de Colruyt voorleggen ter controle?
  4. Alsof “de mensen” dom zijn. Men kan gelijkerwijs een schepen van betutteling in het leven roepen.
  5. Last but not least: wie gaat dat betalen en met welk geld?

N-VA tenslotte, leidt de campagne in met een gedurfde zet: een vrouw als lijsttrekker, Catherine Waelkens. Niet zomaar de eerste de beste (huis)vrouw: licentiaat-doctorandus in de economische wetenschappen met een MBA op zak. Tevens moeder van maar liefst zes kinderen. Voorlopig misschien onbekend bij het grote publiek maar daar komt dra verandering in. Verandering, geen loos begrip voor de enige partij die – geheel terecht en verhoopt – een nieuwe, frisse wind zal doen waaien in Kortrijk.

Uit het recente kopstukkendebat bleek al dat veiligheid, mobiliteit en wonen/leven in de stad de grote thema’s zullen vormen. Benieuwd hoe de details zullen ingevuld worden en welke accenten de verschillende partijen in hun programma’s zullen leggen.

We zijn vertrokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.