Why Wait, John?

Neem even de tijd om Dear John van @Gelerobbie te lezen, het is een puike tekst. Sterke bewoordingen, mooie metaforen, inhoudelijk straf. Stemt tot nadenken.

Nu kan ik niet ontkennen dat ik nogal wat sympathie kan opbrengen voor John Crombez z’n stijl, aanpak, gedrevenheid. Hij windt er geen doekjes om, heeft haar op z’n tanden. Rechtdoorzee. Ik heb het voor zo’n politici.

Echter, of zijn aanpak en bij uitbreiding deze van de ganse federale regering, de juiste is, is een andere zaak.

Zo had ook ik graag geweten of en vooral hoe hij, tezamen met z’n (s)linkse kameraden, in deze rekening houdt met de potentieel (eerder reëel) negatieve, averechtse effecten van z’n methoden en hoe hij kosten versus baten, schade versus meer inkomsten, afweegt. Je kan de fiscale fraude dermate aanpakken dat ondernemen de facto gefnuikt wordt. Je kan bedrijfswagens dermate belasten dat de maatregel uiteindelijk indirect meer kost dan opbrengt. Je kan onze competitiviteit en concurrentiepositie t.o.v. het buitenland (ook tegenover landen binnen de EU) onherroepelijk beschadigen. Zie o.a. Amerikaanse multinationals dreigen met vertrek uit België, heel recent in de kranten verschenen. Met wie spreekt hij, hoe gebeurt overleg, welke modellen worden gehanteerd voor hij gewichtige beslissingen neemt? Zijn de maatregelen louter politiek geïnspireerd, het kiesvee indachtig, of ook technisch onderbouwd?

Anderzijds, vraag ik me inderdaad ook af waarom @johncrombez – samen met Steven Vanackere – niet dé voor de hand liggende oplossing nastreeft, met name een draconische, ongeziene hervorming – lees: ultieme vereenvoudiging – van de fiscaliteit. Je hebt in eerste instantie geen state of the art systeem op gebied van datamining van doen, dergelijke aanpak is wellicht opportuun maar enkel symptoombestrijding, het pakt de root cause van de problematiek niet aan. Nee, het lijkt me van nog meer gedrevenheid en competentie te getuigen indien de weg van de fiscale hervorming en transparantie wordt gevolgd i.p.v. per se te willen scoren met het ostentatief “pakken van vermeende fraudeurs”. De voordelen van een eenvoudige, efficiënte en redelijke fiscaliteit hoeven toch geen betoog?

Waar wachten we op? Wie of wat houdt er ons tegen? Zeg het eens, John?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.