Klein is fijn – §3 Lods

Begin oktober 2011 ben ik van start gegaan met operatie “klein is fijn”. Missie: alle grote, logge, dure leveranciers vervangen door kleine, flexibele, goedkopere spelers en dit zonder aan kwaliteit in te boeten. Less is more.

Vorige posts handelen respectievelijk over mobiele telefonie en internet en bankieren; ditmaal is de supermarkt aan de beurt.

§3 Adieu Colruyt, welkom Lods

Reeds jaren doen we het leeuwendeel van onze inkopen bij Colruyt. De fijnere lekkerbekproducten halen we nadien bij Delhaize. Weekend na weekend, naar alle tevredenheid.

Onlangs wist @FrankAmpe me erop te wijzen dat de prijzen bij Lods te Lomme (nabij Rijsel, op ca. 30 km van Kortrijk) de pan uitswingen. In positieve zin weliswaar. Gezien we dit weekend toch in Roncq moesten zijn – want we gaan ook af en toe shoppen bij Auchan – zijn we ineens doorgereden naar Lomme.


De winkel doorstaat makkelijk de vergelijking met een Aldi of Lidl: no nonsense, vrij slordig en voor de gezelligheid moet je er niet zijn. Verwacht geen high society als cliënteel.

Onvoorbereid – we hadden géén boodschappenlijstje samengesteld – kwamen we de winkel binnen en waadden we met enige terughoudenheid door de rayons, met de iPhone in de hand en de Collect&Go app in de aanslag. Handig, onmiddellijk prijzen kunnen vergelijken…

Het werd al snel duidelijk dat de meeste producten opmerkelijk goedkoper waren. Lods is een zgn. “déstockagewinkel”  en biedt o.a. producten aan die niet meer verkoopbaar zouden zijn in de traditionele supermarkt, omwille van een drukfout op de verpakking bijvoorbeeld. Niks van gemerkt, ook de houdbaarheidsdata zijn normaal.

Winst

Een greep uit de producten die we hebben gekocht, vergeleken met de prijzen bij Colruyt:

De producten die we hebben aangekocht zijn gemiddeld meer dan 40% goedkoper dan bij Colruyt, sommige zelfs meer dan de helft! Nutella bijvoorbeeld is zelfs in kleinere hoeveelheden (pot van 400 gram) nog 20% goedkoper dan in grotere hoeveelheden (pot van 825 gram) bij Colruyt, omgerekend €4,63 bij Lods versus €5,70 bij Colruyt per kilogram.

Of nog, een petfles Coca-Cola Zero kost bij Colruyt €1,43. Bij Lods daarentegen betaal je slechts €0,59 of bijna 60% minder! Het is inderdaad zo dat producten als Coca-Cola goedkoper zijn in Frankrijk maar de prijs bij Lods is nog een stuk scherper dan die bij Auchan (€0,81/liter, fles van 2 liter).

Laatste voorbeeld: het White Now mondwater van Signal is er maar liefst 54% goedkoper, toch aanzienlijk.

Conclusie

Adieu Colruyt? Integendeel, sowieso blijven we tevreden klant bij Colruyt en Delhaize maar Lods is zeker en vast de moeite waard om pakweg maandelijks een aantal specifieke producten in grote hoeveelheden aan te kopen. M.a.w. voor wie dicht bij de Franse grens woont, betaalt de trip zich zeker en vast terug.

Naar verluidt kunnen zij die vlakbij onze noorderburen wonen gelijkaardige koopjes doen. We leven in een duur apenland, ook wat levensmiddelen betreft. Meer daarover in een volgende post.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.