#ikstaakniet!

on

Vandaag startte het Vlaams ABVV van Rudi De Leeuw een “social media campagne” n.a.v. de beschamende, onverantwoorde en niet breed gesteunde nationale staking van maandag 30 januari aanstaande. Een poging om komaf te maken met de negatieve sfeer die rond de staking hangt. Lees ook dit artikel van De Standaard.

Ik ben kwaad, furieus, en wil er eigenlijk niet veel woorden aan vuil maken maar toch even heel kort m’n razernij staven:

 1. De vakbonden hebben het verkorven, traag maar gestaag, door zich te pas en te onpas op het stakingsrecht te beroepen.
 2. Zijn de vakbonden dan niet medeverantwoordelijk voor de huidige malaise en de thans aangekondigde resem besparingsmaatregelen? Omwille van hun allesbehalve constructieve houding, het halsstarrig vasthouden aan zgn. verworven rechten en het onbespreekbaar maken van zaken zoals loonindexering, pensioen en dies meer?
 3. Staken kost heel veel geld en brengt niks op. We moeten het effectief over de inhoud hebben maar dat doet een weldenkend mens niet door de economie plat te leggen.

Ik heb meteen hun suggestie “Laat zien dat je de staking steunt: pas je profielfoto aan” opgevolgd, weliswaar met een aangepaste avatar. De bedoeling is dat velen mijn profielfoto tijdelijk overnemen, en dat begint al aardig te lukken aan m’n timeline te zien…

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. maartendevos schreef:

  Even reageren op je drie puntjes:
  1. De vakbonden hebben het verkorven omdat ze te weinig uitgelegd hebben waarmee ze bezig zijn geweest en te weinig voeling hadden met hun mogelijke syndicale achterban. Het stakingsrecht is misschien bij een paar bedrijven te veel uitgemelkt. (ik kan hier enkel de NMBS als voorbeeld noemen). In de rest van de bedrijven en overheidsdiensten is enkel bij het hoogstnoodzakelijke gestaakt.
  2. Aan de loonindexering mag niet geraakt worden: het is de enige reden waarom de middenklasse nog niet helemaal aan het wegzakken is in de armoede. Spreek hier aub niet vanuit een comfortabele positie maar denk aan mensen die aan de onderkant van de nu nog brede middenklasse zitten. Dankzij indexering kunnen twee werkende Vlamingen nog een huis afkorten, anders zou dat niet meer mogelijk zijn. En ik vind het trouwens ook niet meer dan normaal dat we straks na 40 jaar werken een gewaarborgd pensioen zullen krijgen. We hebben er namelijk een deel van ons loon voor afgestaan. Elke menselijke samenleving zorg voor de sociale noden van zijn burgers. Dat onderscheidt een humane democratie van een tirannie en dat onderscheidt mensen van dieren.
  3. Staken kost misschien geld. Aan de andere kant moeten de werkgevers ook geen lonen uitbetalen… De kost voor de economie is in mijn ogen steeds overdreven. Als je milieufactoren in uw kosten zou meetellen dan is een dagje geen luchtvervuiling meer dan welgekomen. Ik wil pas over kosten in de economie praten als de bedrijven het over alle kosten hebben: loonkost, productiekost, energiekost, materiaalkost, belastingen én milieukosten (!). Het is door de economie dat we met luchtvervuiling en dito ademhalingsproblemen zitten bij kleine kinderen… (en dat kost veel geld, al die behandelingen met puffers en aerosol)…

  1. Tiziana Troukens schreef:

   “Als je milieufactoren in uw kosten zou meetellen dan is een dagje geen luchtvervuiling meer dan welgekomen.” Zonder hierbij natuurlijk rekening te houden met
   – stakersposten (vuurtjes),
   – zij die stakersposten oprichten (en daarvoor toch de verplaatsing moeten maken),
   – zij die naar hun werk gaan (en niet binnen dankzij eerder vermelde stakersposten),
   – en tot slot zij die allemaal met de auto gaan want de bus/tram/trein/metro rijden niet.
   Ik ben geen wetenschappelijk onderzoeker en heb het niet uitgezocht, maar mijn gezonde verstand meldt me wel dat volgens mij er zeker niet ‘minder’ uitstoot zal zijn omdat er een dag niet gewerkt wordt.

 2. Peter L. schreef:

  Volgens mij snapt niet iedereen waarom er gestaakt wordt, dit is wat de vakbonden zelf schrijven :
  “Dat de overheidsfinancies in orde moeten komen, betwist niemand, ook de vakbonden niet. Maar de sterke schouders moeten wel de zwaarste lasten dragen. Dat evenwicht is vandaag zoek. Want burgers, werknemers en uitkeringstrekkers worden aangepakt, terwijl een reeks bedrijven amper belastingen betalen, grote vermogens buiten schot blijven en fraudeurs lustig door gaan met hun praktijken.”

  Kortom het gaat niet over een oude generatie die zijn privileges niet wil opgeven ten koste van de nieuwe generatie maar wel over het feit dat grote bedrijven (BEL20 bedrijven) quasi geen belastingen betalen en dat ze dus hun steentje niet bijdragen voor het herstel van een probleem waar zij zelf de hoofdverantwoordelijkheid voor hebben.

  Door op maandag te staken geef je dus hoofdzakelijke kritiek op zaken zoals notionele intrestaftrek (jaarlijkse kostprijs ongeveer 6 milj. €),de monopolies van Electrabel (prijsstijging van 30% op 1 jaar), telenet en Belgacom, dat er geen miljonairstaks wordt ingevoerd,… In feite zijn er genoeg maatregelen die ze kunnen nemen om de 11 miljard besparing bij de bedrijven en banken te halen maar natuurlijk zijn zij de hoofdsponsors van de politici. Kijk maar eens waar de meeste politici belanden na hun ambtstermijn, juist ja, ze krijgen een postje in één of andere raad van bestuur als beloning voor “bewezen diensten”.

  Wees dus niet naief en realiseer je dat er momenteel een verdeel-en-heers tactiek wordt toegepast om de generaties tegen elkaar op te zetten. Zolang ze dit kunnen, zullen de grootste profiteurs van dit land (nl. de grote bedrijven die geen belasting betalen) buiten schot blijven. En zolang wij als bevolking hier niet SAMEN tegen in opstand komen zal er dus ook niets veranderen en is ons lot reeds bezegeld.

  Daarom zal ik maandag wel staken, om een duidelijk signaal te geven dat we als werkende mensen de rekening niet zullen blijven betalen.

  Mss een interessante artikel om je wat meer inzicht te geven waarom staken wel belangrijk is :
  http://www.humo.be/humo-archief/30676/waarom-een-multinational-minder-belastingen-betaalt-dan-een-verpleegster
  http://m.deredactie.be/cm/vrtnieuws.mobile/meconomie/1.1171348

 3. Steven Lecluyse schreef:

  Maarten, Peter,

  Ik heb het bewust niet over de inhoud.

  Mijn punt: het doel heiligt de middelen (staking) niet. Niet meer. Vandaag niet, morgen ook niet. Trop is te veel. Staken (het werk, de economie en het land platleggen) zou een ultiem, hoogst uitzonderlijk protest- of drukkingsmiddel moeten zijn. Echter, in het verleden, tot op vandaag, misbruikt door de vakbonden.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Overzicht_van_stakingen_in_Belgi%C3%AB

  Een serieus maatschappelijk debat is vandaag inderdaad gewenst. Maar op een positieve, constructieve manier. We schrijven vandaag 2012, het wordt tijd dat de vakbonden eens herbronnen.

 4. michaelblogt schreef:

  Staken is een recht, maar werken is ook een recht, ongeacht het standpunt van elk individu. Stakers mogen mijn inziens de werkwilligen niet hinderen indien deze toch willen werken. Ieder heeft recht op zijn eigen mening.

 5. Bjorn Claes schreef:

  Eerst een draagvlak creëren en dan pas staken. En laat dat staken dan maar ineens een deftige betoging zijn die een welgeformuleerd alternatief voorstelt. Bestorm desnoods het parlement. Van een staking als dit liggen de banken en de grote bedrijven niet wakker.

  Ik vind het beschamend hoe voorstanders van de staking de tegenstanders met verwijten proberen te overtuigen voor hun doel (de tegenstanders weten plots blijkbaar niet meer wat solidariteit is); hoe vakbonden met minachting spreken over de mensen die 30 januari willen werken. Beseft men dan zelf niet dat solidariteit niet gebaseerd is op het opdringen van je eigen ideeën aan de rest (hoe solidair je ideeën zelf misschien wel mogen zijn)?

  Dinsdag 31 januari zal blijken dat er helemaal niets verandert. Wat helpt het om — bij monde van de de stakingsliefhebbers — “uw nek uit te steken” als ’t geen resultaat oplevert? Zulke acties gaan niet op onder ’t moto ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’. Winnen is het enige dat telt als je met staken begint, want al de rest is verliezen. Een verlies dat we aan deze staking te danken zullen hebben. Moet ik nog “merci” zeggen?

 6. Vincent Hufkens schreef:

  Ik wil even inpikken op die zogenaamd ‘gefaalde’ mediacampagne.
  Vooral de timing van het iniatief stoort me enorm. Stel puur hypothetisch gesproken dat het mediateam van ABVV de negatieve grondstroom op twitter wel degelijk aanvoelde, initiatief gelanceerd 5 dagen voor de staking.
  Meteen wordt de hashtag gekaapt, op twitter is iets zeer snel ‘out’ (oud?) dus zullen de negatieve reacties 5 dagen volhouden? Het zou me sterk verbazen.
  Anyway, ofwel uiterst geniaal ofwel uiterst idioot die lancering van mediacampagne ‘#30J’

 7. Tanja schreef:

  Wat is dan een goed alternatief?
  Hoe ik het begrijp zijn de vakbonden wel akkoord met de maatregelen die getroffen (moeten) worden, maar zien ze vooral een probleem in de manier waarop ze uitgevoerd worden – o.a. dat grote bedrijven niet evenredig belast zullen worden … en daar kan ik inkomen.
  Ik staak zelf niet en ben ook niet bij een vakbond, maar voel wel enig begrip voor de onvrede die er heerst. Jammer genoeg zie ik zelf ook geen alternatief voor staking – wie wel?

 8. michaelblogt schreef:

  Er zijn altijd andere alternatieven dan staking, maar daarom moeten ze creatief zijn, en laat dat nu juist hetgeen zijn waar stakers geen verstand van hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.