Klein is fijn – §2 Adieu KBC en Fortis

Begin oktober 2011 ben ik van start gegaan met operatie “klein is fijn”. Missie: alle grote, logge, dure leveranciers vervangen door kleine, flexibele, goedkopere spelers en dit zonder aan kwaliteit in te boeten. Less is more.

Een vorige post handelt over mobiele telefonie en internet, nu is bankieren aan de beurt.

§2 Adieu KBC en Fortis, welkom Keytrade Bank en Rabobank

KBC kreeg n.a.v. de kredietcrisis van eind 2008 tot twee maal toe een kapitaalsinjectie, een eerste keer van de Belgische federale overheid, gevolgd door eentje van €2 miljard door de Vlaamse overheid. Aldus werd de bank gered met belastinggeld. Met uw en mijn centen.

Begin april 2011 wordt bekendgemaakt dat Jan Vanhevel, topman bij KBC, bovenop z’n vaste vergoeding van €700.000, een bonus van bijna €500.000 opstrijkt. Ondanks de – zo blijkt weliswaar pas achteraf – verzachtende omstandigheden van de geplande (…) versnelde terugbetaling reageert elk weldenkend mens – dus ook de auteur van deze post – uiterst verontwaardigd.

Als Sinterklaasgeschenk krijgen we na 540 dagen onderhandelen niet enkel een regering die diep in de zakken van Jan Modaal zal zitten, de banken hebben bovendien het ongeziene lef om het ons nóg eens betaald te zetten! Zij veroorzaken de financiële/economische crisis door met ons geld op onverantwoorde wijze te speculeren en woekerwinsten na te streven. Wij redden de banken met belastinggeld. Nu gaan de banken hun “lagere marges” bij ons recupereren door spaarrentes te verlagen (een spaarrekening is vandaag al verlieslatend als je met inflatie rekening houdt) en duurder internetbankieren in te voeren. M.a.w. wij zijn driemaal de pineut. Dit is werkelijk du jamais vu, geen beduveld mens die het hierbij kan laten. Ook Test-Aankoop is woedend en Jogan Van de Lanotte, kersverse minister van Economie en Consumentenzaken, wil een gesprek met Febelfin.

Wat ook de uitkomst wordt, aanleiding genoeg om m’n rekeningen bij KBC een voor een op te zeggen. Drie lopende rekeningen, twee spaarrekeningen. Geconsolideerd en de saldi naar Keytrade Bank overgebracht, waar ik reeds tevreden klant was.

Online bankieren

Voorlopig blijf ik echter de facto klant bij KBC: een enkele rekening waarop een hypotheek rust blijft er willens nillens bestaan alsook een bedrijfsrekening. Dus blijf ik ook vloeken op KBC Online for Business, het systeem voor internetbankieren. Met kaartlezer en een zogenaamde eBusiness Card. Een op Java gebaseerde toepassing die telkens achterop hinkt wat nieuwe technologieën betreft. Zo werkt het systeem pas heel recent op Mac (mijn vraag hieromtrent dateert van 2008) en amper in IE9 op Windows.

Internetbankieren bij Keytrade daarentegen is 100% puur webbased (geen client-side Java dinges) en authenticatie geschiedt via een RSA dongle in combinatie met een gebruikersnaam en paswoord. Er bestaat zelfs een mobiele versie.

Of nog: KBC brengt een iPhone app uit die enkel ter beschikking wordt gesteld aan particulieren en laat zakelijke klanten in de kou staan. Op de vraag naar het waarom van deze demarche krijg ik geen antwoord.

Winst

De transitie naar Keytrade Bank is ook goed voor de portemonnee. Onderstaande kosten (afrekening voor 2011) die KBC aanrekent, vervallen zonder meer:

 • Portokosten €1,83 per kwartaal
 • Rekeningverzekering €3,75 per jaar
 • Bijdrage rekening €38,00 per jaar
 • Kosten voor bankkaart €5,00 per jaar

In mijn geval al snel een jaarlijkse besparing van circa €55 per rekening.

Nog meer winst bij Keytrade dankzij:

 • €0,05 bonus per verrichting (u leest het goed)
 • Hogere intrestvoet op spaarrekeningen:
  1,50% (1,00% + 0,50%) bij KBC
  2,05% (1,65% + 0,40%) bij Keytrade Bank
 • Gratis internetbankieren (KBC Online for Business kost €3,03 per kwartaal)

Een minpuntje aan de gratis rekening bij Keytrade: internetaankopen verrichten via Ogone wordt niet ondersteund. In mijn geval geen onoverkomenlijk probleem daar je online doorgaans ook met een kredietkaart kan betalen.

Keytrade Bank maakt deel uit van de groep Crédit Agricole en werd door Trends MoneyTalk verkozen tot “Beste Bank van het jaar 2010” in België.

Vrouw en kinderen hebben vandaag een spaarrekening bij BNP Paribas Fortis. Die worden kortelings opgezegd en vervangen door een Rabobank Plus Account, een van de best renderende spaarrekeningen van dit moment en verkozen tot spaarrekening van 2011. Een Rabobank Plus Account is volledig gratis en levert een intrest op van 2,75% (1,25% + 1,50%).

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.