Arrogante betweter

Gedurende een maand of twee mocht ik in het Kortrijks Handelsblad (KW ofte Krant van West-Vlaanderen) wekelijks m’n mening spuien over de regionale actualiteit. In de uitgave van 23 december 2011 was het onderwerp de aanstelling van Carl Decaluwé als gouverneur van West-Vlaanderen. Of die aanstelling goed is voor Kortrijk. En of de functie nuttig is tout court.

Mijn bijdrage kreeg de titel “Een arrogante betweter”. Ik heb er heel wat reacties op gekregen. “Je hebt misschien wel gelijk maar ben je zelf niet een beetje arrogant?”, bijvoorbeeld.

Ik heb het stukje nogmaals nagelezen. “Klopt”, dacht ik, kan wellicht nogal laatdunkend overkomen. Daarom niet minder oprecht. Wie weet was de toon intentioneel. Want het originele, ongecensureerde tekstje dat ik had ingezonden, sprak nog meer boekdelen. Oordeel zelf:

Mijn eerste reactie toen Carl Decaluwé in De Ochtend op Radio 1 z’n aanstelling tot gouverneur van West-Vlaanderen nog ginnegappend ontkende: anno 2011 is het gouverneurschap een overbodige brugfunctie tussen overbodige bestuursniveaus (met name de provincieraad en -deputatie), een lucratief afscheidscadeau voor uitgerangeerde politici waarmee men geen raad weet. Decaluwé is 51; gouverneur word je voor het leven nota bene. Di Rupo I zit al serieus in de zakken van de middenklasse, het ware geen slecht signaal mocht de politiek in eigen boezem kijken en onder meer ook hun pensioenstelsel in vraag stellen (hierin wil Decaluwé “niet overhaast te werk gaan” en alludeert hij op een of andere vergelijkende studie die in maart zou klaar zijn) en het complexe kluwen van bestuursniveaus – m.i. meer dan vatbaar voor consolidatie – kritisch onder de loep nemen. Of zijn aanstelling een goede zaak is voor Kortrijk? Wellicht niet want ik loop niet hoog op met de politieke figuur van Carlito Decaluwé, zelfverklaard mediaspecialist, in m’n geheugen gegrift als politicus die in 2009 weinig transparantie aan de dag wilde leggen omtrent publieke, met belastinggeld bezoldigde mandaten en een arrogante betweter die bijvoorbeeld op de Kortrijkse gemeenteraad van oktober de oprechte bezorgdheid omtrent de impact van het Dexia/GH debacle op de stadsfinanciën honend en heftig gesticulerend weglachte. Intussen weten we wel beter.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.