Ik ben een zelfstandige en hoef me geen zorgen te maken

Nu we na ruim 540 dagen eindelijk een regering hebben, pakt het ACV uit met De Gevolgen, een website waarop een “overzicht” wordt weergegeven van de impact van de saneringen en nieuwe belastingen in het regeerakkoord dat de komende twee en een half jaar dient uitgevoerd door Di Rupo I. Voorlopig en voorbarig want van vele beslissingen is het precieze, concrete effect – modaliteiten, formules, uitzonderingen en dies meer – tot nader order onbekend.

Geen gratuite grootspraak zoals we al vaker gewend zijn van de vakbonden; wel de goede oude propagandistische, populistische en simplistische oproertaal van weleer, volgens sommigen regelrechte demagogie. Lees er even “Ik ben grootbelegger” op na of het aberrante “Ik ben een zelfstandige of de bedrijfsleider van een KMO“.

Unizo, de werkgeversorganisatie die ik meewarig de vakbond van de zelfstandige pleeg te noemen, inclusief de negatieve connotatie, brengt ten minste een objectiever overzicht: UNIZO en het begrotingsakkoord 2012-2014.

Eerlijk? Als kritische kleine zelfstandige heb ik vanuit zowel professioneel als politiek perspectief evenzeer sympathie (en antipathie) voor de vakbonden als voor werkgeversorganisaties. Dergelijke communicatie van het ACV gaat echter schaamteloos over de schreef en draagt enkel bij tot de gestage, wellicht quasi onomkeerbare polarisatie tussen werknemers en ondernemers (zelfstandigen/werkgevers), een ongelukkig fenomeen dat we als kiespijn kunnen missen, zeker in tijden van crisis.

Kunnen vakbonden en werkgeversorganisaties niet voor een keer constructief te werk gaan, naar elkaar luisteren, met elkaar praten en een zo goed als gemeenschappelijk standpunt te berde brengen om zo spoedig als mogelijk en versterkt (!) uit deze chronische financiële en economische malaise te komen?

Utopie of niet, ik stel voor dat soortgelijke vergadering – geen staking – doorgaat op 30 januari 2012, bij voorkeur eerder.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.