Bijna een regerink!

Het einde is in zicht. Of liever het begin. Eindelijk. Na 532 dagen hebben we een begrotingsakkoord. Volgens sommigen na 45 dagen. Soit, het maakt niks meer uit. Nu enkel nog de teksten redigeren en door het parlement laten stemmen.

De nieuwe regering zal alleszins geen dag te laat komen. Europa dreigt met sancties en onze S&P rating werd nog maar net verlaagd. Of het hebben van een begroting en nakende regering hierop enige impact zal hebben, is maar de vraag. Wellicht zal enkel een duidelijk signaal van de EU, via de ECB, een halt kunnen toeroepen aan de malaise in Europa.

Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen: een formateur, dus kandidaat-premier, die het Nederlands amper machtig is, anno 2011, bijna 2012, kan dat nog? In een apenlandje dat volgens menigeen tot voor kort in acuut splitsingsgevaar was, staat binnenkort een Franstalige chemicus met vlinderdas aan het hoofd die de taal van – voor het gemak afgerond – de helft van z’n landgenoten niet onder de knie heeft. Et pour les Flamands la même chose 2.0?

Kijk, iedereen is opgelucht dat er een federale regering in aantocht is die gedurende de resterende halve legislatuur wat werd overeengekomen, ook daadwerkelijk kan uitvoeren. In het beste geval welteverstaan; in het slechtste geval zullen de gemeenteraadsverkiezingen in oktober daar anders over beslissen.

Niettemin, bij de auteur van deze post laat Di Rupo’s ondermaatse kennis van het Nederlands een wrange smaak na. Of veronderstellen we dan maar in alle naïviteit, want hij heeft het al eerder beloofd, dat onze gedoodverfde eerste minister volgend jaar effectief het Nederlands beter zal beheersen?

Of misschien weigert Di Rupo het premierschap? Iek dagt ut niette.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.