#GRKortrijk

Via Twitter (hashtag #GRKortrijk) en Live @ gemeenteraad op de blog van Axel Weydts (lichtrood gekleurde verslaggeving dus niet 100% objectief maar daarom niet minder kwalitatief; integendeel) volg ik steevast het reilen en zeilen op de gemeenteraad van Kortrijk, elke tweede maandagavond van de maand.

Op 10 oktober jongstleden ben ik voor het eerst in levenden lijve een zitting gaan bijwonen, stipt aanwezig op het stadhuis om 18u30. Dit zijn m’n eerste impressies, vluchtig en luchtig neergepend.

Praktisch

De raadzaal is niet ruim bemeten. De beschikbaarheid van publieksbanken, c.q. stoelen, is erg beperkt (ik vermoed een dertigtal), zeker wanneer plaatsen worden ingepalmd door studenten die in het kader van deze of gene studie een zitting bijwonen.

De akoestiek in de zaal kan beter. Achterin, op de publieksbanken, zijn sommige politici onverstaanbaar. Dikwijls ook onbegrijpbaar, bijvoorbeeld de quatsch die de Kortrijkse hofnar Eric Flo verkondigt, doch dit geheel terzijde.

Debatten

Wat me meteen erg opvalt, is dat men tijdens de debatten geen enkele vorm van multimediale ondersteuning hanteert. Geen visuele begeleiding, op geen enkele manier, laat staan een heuse presentatie ter ondersteuning van een betoog. Wordt iedereen in de gemeenteraad verondersteld alle dossiers van A tot Z te beheersen?

Bovendien is er – het agendapunt over het vermeende gebrek aan een Kortrijkse fuifzaal inbegrepen – weinig echte discussie, dialoog. Eerder een wisselspel van monotone monologen waarbij sommigen, zowel gemeenteraadsleden als schepenen, zelfs gewoon een tekst letterlijk aflezen.

Een uitgesproken gebrek aan respect! Tijdens “debatten” wordt er naar hartelust gekeuveld, gegrapt en gelachen, gegesticuleerd, ostentatief desinteresse gedemonstreerd. Bizar.

Stel je voor dat meetings of ondernemingsraden in het bedrijfsleven op zo’n manier zouden doorgaan, onvoorstelbaar.

Inhoud

Heel wat uiteenlopende punten komen aan bod op zo’n gemeenteraad. Punten die in willekeurige volgorde worden behandeld? Of chronologisch? In ieder geval geen logische agenda. Zo gaat men over van een discussie over de impact van het mogelijke faillissement van de Gemeente Holding op de stadsfinanciën (een eventualiteit die door Carl Decaluwé honend werd weggelachen) naar het al dan niet kunnen planten van hoogstammige bomen of het plaatsen van een verkeersspiegel op het kruispunt van welbepaalde straten.

Zou het niet opportuun zijn om de gemeenteraad in twee opeenvolgende sessies te laten doorgaan? Waarbij tussen de eerste en tweede sessie een pauze wordt ingelast en de gewichtige items in de tweede sessie worden behandeld?

Meteen ook een oplossing voor het volgende probleem: de gemeenteraad lijkt wel een duiventil! Te pas en te onpas lopen de gemeenteraadsleden, schepenen, pers en publiek er binnen en buiten, dikwijls met slaande deuren. Ronduit storend.

Hoge bomen

In Kortrijk zetelen een aantal politici die ook op federaal en Vlaams niveau actief zijn. Zij vallen meteen op, niet alleen door de wijze waarop zij de zaal binnenkomen en gaan plaatsnemen, le nez en l’air, maar ook – en vooral – door het feit dat die heren politici rijkelijk laat arriveren (na 20u00) en onmogelijk vroeg de raad opnieuw verlaten. Ongegeneerd.

November

Er zijn altijd uitzonderingen die de regel bevestigen en vanzelfsprekend is de inhoud primordiaal, dus afspraak op de volgende gemeenteraad in november.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.