Scha ende schande

Inmiddels vraagt elk weldenkend mens in dit tot apenland verworden België zich ongetwijfeld af of men door de politiek geïntrigeerd dan wel is gedegouteerd.

Een korte bloemlezing uit de actualiteit.

Zomerreces

In volle politieke en financiële crisis achten onze tot voor kort gerespecteerde dames en heren politici, met ’s lands monarch en primus inter pares in spe op kop, het alsnog opportuun om met zomerreces te gaan. Tracht je met een immense verbeelding voor te stellen dat de directie van een noodlijdend bedrijf er maar niet in slaagt om het nakende faillissement te bezweren – maar desondanks vergenoegd met vakantie gaat. Met de huichelachtige intentie om bij terugkomst, weken later, de spreekwoordelijke koe (in deze een aftands beest dat al decennia last heeft van chronische obesitas en identiteitscrises) bij de horens te vatten. Geloofwaardig? Dat zal deze week blijken. Of volgende maand. Of na de herfstvakantie. Of met sint-juttemis.

Graaicultuur

Parlementariërs verdienen een aardige kluit. Letterlijk en figuurlijk. Het is hen gegund, ze hebben moeten zwoegen en zweten om verkozen te worden en arbeiden vervolgens, in normale omstandigheden, een volle legislatuur keihard. Bloed, zweet en tranen. Toch?

Aberrant wordt het echter wanneer een ontslagnemende volksvertegenwoordiger met een interessante en wellicht niet slecht betaalde nieuwe functie in het vooruitzicht, aanspraak pleegt te maken op een zogenaamde uittredingsvergoeding, oorspronkelijk in het leven geroepen als financieel opvangnet voor misdeelde politici bij het beëindigen van hun weinig lucratieve loopbaan (kuch). In natura het equivalent van wat voor de doorsnee kiezer een mooi huis zou kunnen zijn. Toevalligerwijs is er nog de publieke opinie die, althans zo blijkt achteraf, een (ex-)politicus van mening kan doen veranderen.

De essentie van het verhaal is echter snel samen te vatten: in de donkere, duistere gangen der politiek tieren de ziekelijke graaicultuur en het profitarisme welig. Schaf daarom uittredingsvergoedingen af, laat politici niet toe meerdere mandaten op te nemen of in tig raden van bestuur te zetelen. Twee mandaten is een te veel. Verkozenen moeten focussen op één enkele essentiële taak: de kiezer die hen heeft gemandateerd als een goede huisvader vertegenwoordigen. Dergelijke beroepscode of -ethiek installeren kost slechts vijf minuten politieke moed. Wie weet kan men zo een beetje respect terugwinnen?

Europeeërs

De Europese Unie gaat gebukt onder een zware financiële crisis en kan het getij niet doen keren. Integendeel, het oude continent lijkt zelfs zijn dierbare metgezellen, de verbouwereerde, virtueel failliete PI(I)GS landen, de nek toe te keren. Daarenboven demonstreert de EU eendracht noch eenstemmigheid. Doch dit geheel terzijde.

Frappant is een eufemisme wanneer politici die uit de nationale politiek zijn weggeslopen en thans op het Europese niveau (in)actief zijn, de mening zijn toegedaan diens ex-concullega’s de les te moeten spellen. Hoe het moet. En vooral hoe het niet moet. Hoe dom het electoraat is geweest de voorbije verkiezingen. Dat ons land naar de kloten gaat (zelfs een blinde kan dat zien). Dat we ons moeten behoeden voor vaandelvlucht maar tezelfdertijd zelf geen interesse meer hebben of graten zien in de Belgische nationale politiek.

Of nog, de flamboyante, hooggeachte Europese President (pardon, permanente voorzitter van de Europese Raad) en wellicht toekomstige vertegenwoordiger van de eurozone, gewillige marionet van Merkozy en Barroso, die zonder scrupules zeven weken vakantie per jaar neemt. Ook tijdens crises?

Revolutie

Tijd voor verandering. Tijd voor een politieke omwenteling. Tabula rasa. Weg met de huidige generatie politici. Weg met het nepotisme. De gevestigde waarden zijn niet meer. Nieuwe, jonge, geëngageerde denkers en doeners op de barricade. Onverwijld! Verkiezingen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.